Δορυφορικές εικόνες τού περασμένου Σεπτεμβρίου και μίας ημέρας μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας καταδεικνύουν το μέγεθος της θεομηνίας
Ενδεικτικές της ισχύος του ολέθριου σεισμού μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11,500 ανθρώπων, είναι οι εικόνες που κατέγραψαν οι δορυφόροι της Maxar Technologies.
Οι δορυφορικές αυτές εικόνες αποτυπώνουν περιοχές πριν και μετά τον σεισμό τής 6ης Φεβρουαρίου.
Στην πόλη Νουρνταγί στην επαρχία Καζιαντέπ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι οροφές πολλών κτηρίων έχουν καταρρεύσει ενώ πολλές είναι οι δομές που έχουν ισοπεδωθεί πλήρως.


Οι εικόνες επίσης καταγράφουν τα λευκά αντίσκηνα έκτακτης ανάγκης που στήθηκαν για τους σεισμοπαθείς, καθώς και τη συμφόρηση που σημειώθηκε σε μία από τις κεντρικές αρτηρίες τής Νουρνταγί, τις ώρες που διαδέχτηκαν την κύρια δόνηση.


H Υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει, ανέρχονται σε 11.342, εκ των οποίων επιβεβαιωμένα τα 5,775. Στη Νουρντάγι, κατέρρευσαν πολλά από τα ψηλότερα κτίσματα της περιοχής.


Σε κάποιες από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Νουρνταγί, οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι από ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης.


Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία. πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια, ωστόσο εκτιμάται πως χιλιάδες άλλοι αγνοούνται κάτω από αυτά.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της πόλης Ισλαϊγιέ που βρίσκεται νοτίως του Νουρνταγί, επίσης κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μεγάλος αριθμός κτηρίων καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι τοπικές αρχές διέκοψαν την παροχή φυσικού αερίου ώστε να αποτραπούν τυχόν εκρήξεις, ως εκ τούτου χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που θα παραμείνουν δίχως θέρμανση.
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και μέσα σε μια στιγμή ανέστιοι και, μάλιστα, σε συνθήκες κακοκαιρίας και ψύχους.
Guardian-kathimerini
Ακολουθήστε τo ΕΝΘΕΤΟ στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν!