Βιβλίο: Ανησυχία της Λιν Ούλμαν

Θεσπέσιο, οξυδερκές και αστείο, ιδιαίτερα αιχµηρό… Ο φόρος τιµής της Ούλμαν στην οικογένεια, την τέχνη, την οµορφιά και την αγάπη, εξαιρετικά ζωντανό και µαγευτικά νοσταλγικό. Booklist

Η Λιν Ούλμαν, κόρη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και της Λιβ Ούλμαν, γράφει μια ελεγεία με τίτλο «Ανησυχία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, στη μνήμη και την απώλεια, την ταυτότητα και την τέχνη, την παιδική ηλικία και τα γεράματα.

Εκείνος είναι ένας καταξιωµένος Σουηδός σκηνοθέτης. Εκείνη είναι η κόρη του, η µικρότερη από εννέα παιδιά. Τον επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, από κοριτσάκι, στο αγαπηµένο του πέτρινο σπίτι στη Βαλτική. Ο πατέρας της, ο Ίνγκµαρ Μπέργκµαν, τώρα που κοντεύει τα ενενήντα οραµατίζεται ένα βιβλίο για τα γεράµατα. Ανησυχεί πως χάνει τη γλώσσα του, τη µνήµη του, το µυαλό του. Είναι σκληρή δουλειά τα γεράµατα, λέει. Και η κόρη του, η συγγραφέας του βιβλίου, αναλαµβάνει να το γράψει µαζί του. Εκείνη θα ρωτά, εκείνος θα απαντά. Όταν εκείνη θα φτάσει όµως στο νησί, τα γεράµατα τον έχουν προφτάσει µε τρόπους που κανείς από τους δυο δεν θα µπορούσε να έχει προβλέψει.

Εφτά χρόνια αργότερα, εκείνη βρίσκει τις µαγνητοφωνηµένες συνοµιλίες. Βυθισµένη στις αναµνήσεις, αναπλάθει την ιστορία ενός πατέρα, µιας µητέρας, ενός κοριτσιού – ενός παιδιού που ανυποµονεί να µεγαλώσει και δυο γονιών που θα προτιµούσαν να είναι παιδιά.

Μια σπαρακτική και σκοτεινά αστεία απεικόνιση για την οικογενειακή ζωή και την πολυπλοκότητα των σχέσεων, την παιδική ηλικία και τα γηρατειά, την απώλεια και τη µνήµη.

Έγραψαν για το βιβλίο

H Λιν Ούλμαν έγραψε κάτι όµορφο, παρήγορο και αληθινό. Δεν ξέρω πώς κατάφερε να κολυµπήσει σε τόσο επικίνδυνα νερά.
Rachel Cusk, συγγραφέας

Πραγµατικό κατόρθωµα. Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα εδώ και πολύ, πολύ καιρό.
Ali Smith, συγγραφέας

Ένα γενναίο πορτρέτο των γηρατειών… Ένα µοναδικό έργο, αβίαστο και διαυγές, γεµάτο χάρη και αυτοκυριαρχία. Η Ούλμαν έχει δεσµευτεί να αποδώσει και τους δύο γονείς της µε όλη τους την πολυπλοκότητα. Κι έτσι κατορθώνει, ασυναίσθητα, να αιχµαλωτίσει την αληθινή αγάπη.
The Times

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Λιν Ούλμαν (Όσλο 1966) είναι κόρη της νορβηγίδας ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτριας Λίβ Ούλμαν και του Σουηδού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Μεγάλωσε μεταξύ Νέας Υόρκης και Όσλο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ήδη πριν κάνει το ντεμπούτο της ως συγγραφέας με το Πριν κοιμηθείς (Ωκεανίδα, 2000) –το μοναδικό βιβλίο της ως τώρα που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά– ήταν γνωστή στην πατρίδα της ως κριτικός λογοτεχνίας. Έχει λάβει τα βραβεία Gold Pen (2007), Amalie Skram (2007) καθώς και το νορβηγικό βραβείο αναγνωστών το 2002.

Το 2017 της απονεμήθηκε το βραβείο Dobloug για το σύνολο του έργου της, το οποίο έχει μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Ζει στο Όσλο με τον σύζυγό της, τον επίσης συγγραφέα Niels Fredrik Dahl, και τα δύο τους παιδιά.

vradini.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...