Υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης: Πού θα δείτε το αστρονομικό φαινόμενο

Την Τετάρτη 26 Μαΐου η δεύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του έτους, καθώς και η μοναδική ολική έκλειψη Σελήνης του 2021. Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε το μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο.

Για το ουράνιο φαινόμενο της χρονιάς μιλούν οι αστρονόμοι, καθώς υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβούν ταυτόχρονα την ερχόμενη Τετάρτη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο supermoon 2021, γνωστό και ως «Υπερπανσέληνος των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης.

Για δεύτερη φορά μέσα στην χρονιά, το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γεγονός που θα κάνει την πανσέληνο να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη από ό,τι συνήθως.

Η πανσέληνος πρόκειται να φτάσει στην κορύφωσή της λίγο μετά το μεσημέρι της 26ης Μαΐου, ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου), η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Τι είναι η υπερπανσέληνος

Καθώς η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης γύρω από τον πλανήτη μας αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των ουράνιων σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση μεταξύ της Γης και του δορυφόρου της κυμαίνεται από τα 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι τα 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα. Όταν η πανσέληνος λαμβάνει χώρα κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), ο όρος δεν είναι αστρονομικός, καθώς επινοήθηκε από τον Αμερικανό αστρολόγο, Richard Nolle, το 1979.

Συνήθως, η υπερπανσέληνος εμφανίζεται έως και έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο.

Το επερχόμενο supermoon αναμένεται να είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου, καθώς η Σελήνη θα έχει μικρότερη απόσταση από τον πλανήτη μας, κατά 157 χιλιόμετρα περίπου.

Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του 2021, η οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη δεύτερη, θα εμφανιστεί στις 24 Ιουνίου.

Έκλειψη Σελήνης: Τι είναι το «Ματωμένο Φεγγάρι»

Η «Υπερπανσέληνος των Λουλουδιών» πρόκειται να συμπέσει σχεδόν με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, την μοναδική του έτους, η οποία ωστόσο δεν θα είναι ορατή από την χώρα μας.

Πρόκειται για την πρώτη σεληνιακή έκλειψη μετά τον Ιανουάριο του 2019, η οποία Μαΐου θα είναι ορατή μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, όπως αναφέρει η NASA.

Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό και ως «Ματωμένο Φεγγάρι» και λαμβάνει χώρα όταν η Σελήνη περνάει ολόκληρη μέσω της σκιάς της Γης και το φεγγάρι, παίρνοντας έτσι μια πιο σκούρα κοκκινωπή ή «ματωμένη» απόχρωση.

Δείτε την υπερπανσέληνο σε πραγματικό χρόνο εδώ:

ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...