«Υπερπανσέληνος των λουλουδιών»: Πότε θα την δούμε το τελευταίο supermoon του 2021

Πότε θα είναι ορατή η «Υπερπανσέληνος των λουλουδιών» στην Ελλάδα.

Για το ουράνιο φαινόμενο της χρονιάς μιλούν οι επιστήμονες, καθώς σύντομα θα λάβει χώρα ένα διττό αστρονομικό φαινόμενο: η «Υπερπανσέληνος των λουλουδιών» και το «Ματωμένο Φεγγάρι».

Δυστυχώς, το «Ματωμένο Φεγγάρι», γνωστό και ως σεληνιακή έκλειψη, δεν θα είναι ορατό από την χώρα μας, ωστόσο η δεύτερη και τελευταία υπερπανσέληνος (supermoon) του έτους θα λάμψει στον νυχτερινό ουρανό, στις 26 Μαΐου.

Το εν λόγω φαινόμενο προκύπτει όταν η τροχιά του φεγγαριού πλησιάζει προς τη Γη και δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο.

Η εγγύτητα του φεγγαριού σημαίνει ότι πιθανότατα θα είναι δυνατή η προβολή κρατήρων και άλλων επιφανειακών χαρακτηριστικών, ακόμη και χωρίς κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Η προηγούμενη υπερπανσέληνος («Ροζ Υπερπανσέληνος») έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα (στις 26 Απριλίου) και επρόκειτο για το φωτεινότερο φεγγάρι του έτους.

Το επερχόμενο supermoon έχει γίνει γνωστό ως η «Υπερπανσέληνος των λουλουδιών», λόγω του μήνα κατά των οποίο εμφανίζεται, καθώς αυτή είναι η εποχή που ανθίζουν τα περισσότερα λουλούδια.

Ματωμένο Φεγγάρι

Αν και δεν θα φανεί από την Ελλάδα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Αμερικής και της Αυστραλίας θα μπορέσουν να απολαύσουν το «Ματωμένο Φεγγάρι», το οποίο εμφανίζεται όταν ο πλανήτης μας βρίσκεται ανάμεσα στο φεγγάρι και στον ήλιο

Τότε, η σκιά της Γης καλύπτει πλήρως την Σελήνη, ωστόσο μέρος του φεγγαριού παραμένει ορατό, με την βοήθεια των ακτινών του ηλίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη συνήθως χρωματίζεται με μια χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση, εξ’ ου και η ονομασία «Ματωμένο Φεγγάρι».

«Αποκαλείται ‘Ματωμένο Φεγγάρι’ γιατί το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη σελήνη και η ατμόσφαιρα της Γης το κάνει κόκκινο όπως ο ήλιος όταν δύει γίνεται κόκκινος», εξήγησε ο Άντριου Φάμπιαν, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...